På dette bildet ser du Stortinget. Stortinget ligger i Oslo. Stortinget er et veldig viktig hus i Norge, fordi  det jobber 169 personer der som bestemmer i Norge. De bestemmer for eksempel lovene i Norge og hvor mye skatt folk skal betale.

Alle voksne mennesker i Norge kan ikke jobbe på Stortinget. Derfor velger vi personer som skal bestemme for alle. Disse personene er representanter for alle i Norge, de skal bestemme for alle i Norge. Kvinner og menn over 18 år velger disse representantene. De stemmer på dem når det er valg til Stortinget. Å stemme betyr å velge, å si hva du mener om noe.

Folk i Norge stemmer når det er valg.

 

For 150 år siden fikk ingen kvinner lov til å stemme i valg. De fikk ikke bli med og velge personer til Stortinget. Fattige menn fikk heller ikke lov til å stemme. Tenk litt på klassen din. Er det rettferdig eller urettferdig hvis bare noen gutter i klassen får lov til å bestemme alt?

Ingen kvinner og ingen fattige menn i Norge fikk lov til å stemme i valg.

 

Noen mennesker i Norge tenkte at dette var veldig urettferdig. De sa: «Kvinner og fattige menn i Norge må også få bli med og bestemme i samfunnet. Alle voksne mennesker i Norge må få lov til å stemme.»

I 1898 og i 1913 forandret Stortinget en viktig lov. Den loven handler om stemmerett, hvem som har lov til å stemme i valg. I 1898 bestemte Stortinget at alle menn i Norge har lov til å stemme. I 1913 bestemte Stortinget at alle kvinner også har lov til å stemme.

Før 1913 var det bare litt demokrati i Norge fordi bare menn fikk bli med og bestemme i samfunnet. Etter 1913 var det demokrati i Norge fordi også kvinner fikk bli med og bestemme, de fikk stemme-rett. I dag er det også mange kvinner som er representanter på Stortinget. De er med og bestemmer lovene i Norge, og de er med og bestemmer over pengene i Norge.

Erna Solberg er en viktig person i Norge. Hun er på Stortinget. Hun er med og bestemmer i Norge.

 

Hva har du lært?

  1. Hvorfor er Stortinget et veldig viktig hus?
  2. De 169 personene på Stortinget bestemmer i Norge. Hva kan de for eksempel bestemme?
  3. Hvorfor velger vi personene som skal bestemme for alle?
  4. Hvem fikk ikke lov til å bli med og velge disse personene for 150 år siden?
  5. Hvorfor sier vi at det bare var litt demokrati i Norge før året 1913?
  6. Og hvorfor sier vi at det var demokrati i Norge etter 1913?

Hva tenker du?

  1. Hvorfor tror du at kvinner ikke fikk bli med og bestemme før etter 1913?
  2. Synes du det var urettferdig at kvinner og fattige menn ikke fikk bli med og bestemme for 150 år siden? Hvorfor / hvorfor ikke?